HUNEBEDCENTRUM BORGER

Het Hunebedcentrum in Borger, met het grootste hunebed van Nederland als topstuk, is geen saai museum met statische exposities. Geen lappen tekst waarin over de hunebedbouwers wordt verhaald. Nee, bij het hunebedcentrum kruipt u in de huid van de hunebedbouwers. Hier komen de hunebedbouwers en hun graven tot leven.

In het museumgedeelte van het centrum stapt u de wereld van de hunebedbouwers en de geschiedenis van het Hondsrug gebied binnen. Een hunebed, gigantische stenen op elkaar gestapeld, stelt u zich eens voor hoe dit gebouwd is. Bedekt met zand was het een grote steenkamer. Die eerste boeren van ons land waren zo dom nog niet. Maar hoe kwamen ze aan die grote stenen, lagen die altijd al in het gebied dat we nu Drenthe noemen?

Wanneer u de poort van Hondsrug UNESCO Geopark bezoekt ziet u hoe de natuur met bruut geweld het landschap vormde. Hierdoor kwamen grote brokken steen terecht op de Hondsrug. Deze reusachtige stenen, te samen met kleine kiezels en gruis, kwamen de hunebedbouwers goed van pas.

Eenmaal door het poortje van het oertijdpark ziet u hoe de vroege bewoners, de eerste boeren van dit land, leefden. Op ware grootte ervaart u hun leefomgeving. Er staan drie boerderijen, eentje uit de steentijd, eentje uit de bronstijd en eentje uit de ijzertijd. Via de ontdekpaden wandelt u door de geschiedenis. Langs een rendierjagershut, een hut uit de midden steentijd, een veenweg, een grafheuvel met dodenhuisje en meerdere objecten uit vroeger tijden.

Ook kunt u het blote voeten pad verkennen en een vlindertuin bezichtigen.

Vlakbij het centrum ligt een tuin vol keien. Er staat informatie bij, u zult versteld staan van hun afkomst. Wellicht is het nu de tijd om even zitten. Bij de indrukwekkende mammoet in het museumcafé is het prettig toeven. Voor een lekker trechterbekertje koffie, gebak of een heerlijk broodje. Allemaal in de stijl van de hunebedbouwers.

En wees eerlijk. Was u verrast en heeft u het naar uw zin gehad?
Vanaf januari 2019 is de hoofdexpositie volledig vernieuwd met de meest recente wetenschappelijke kennis en inzichten.

Aanbieding
Klik op onderstaande button voor de diverse dagarrangementen.Contact
Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JT Borger

Telefoon: 0599 – 236374
E-mail:
info@hunebedcentrum.nl
Website: www.hunebedcentrum.eu
Volg het Hunebedcentrum ook op Facebook.

Postadres
Hunebedcentrum
Postbus 25
9530 AA BorgerImpressie Hunebedcentrum.